Miernik grubości lakieru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • caramba1
    Classic
    • 2013
    • 35

Miernik grubości lakieru

Gratki! Ładny zakres momentu jak na diesla.
  • bishop
    L&K
    • 2012
    • 1430

Miernik grubości lakieru

Czy warto wydawać kasę za najtańsze mierniki z alle 28pln?
    Miernik do użytku sporadycznie dla amatora.

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Nie

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8160
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
        Nie
        Tak!!
        Kiedys, kiedys kupiłem zwykły magnesowy i duzo autek nim "oblukalem" i był mi pomocny - za jakis zas kupiłem elektroniczny - jest napewno duzo dokladniejszy ale ten pierwszy spokojnie wyczuje szpachle i grubsze malowanie tez
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

bishop, a na grzyba Ci ten taniusi miernik? Hu.owo zrobioną naprawę powypadkową średnio rozgarnięty kupiec rozpozna odrazu, a zrobionej porządnie nie rozpozna miernik za kilkadzieiąt złotych (no bo jak nim wykryjesz grubość lakieru 0,080mm lub 0,180 zamist 0,120?)...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• bishop
            L&K
            • 2012
            • 1430

Zamieszczone przez Dzida
            Nie
            Szybkośc odpowiedzi 10, poczucie humoru 10, ...ale nawet jakbym chciał wyczytać coś miedzy wierszami aby było mi pomocne w zakupie miernika to nie dam rady ... brak wierszy

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Tu nie ma co czytać między wierszami. Krótkie pytanie, czy warto i krotka odp: nie.
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• jacog
                Rider
                • 2008
                • 420
                • Felicia I (6U1)

Zdecydowanie warto tyle, że do ich obslugi trzeba wprawnej ręki. Mam taki z magnesikiem, miałem dwa elektroniczne - takie rękodzieło za 100zł i całkiem niezły tajwanski CHY113. Nawet tym z magnesem można stwierdzić gdzie na aucie jest druga warstwa lakieru. Nie polecam tych droższych z magnesem i dodatkową tulejką, która ma robić za pamięć pomiaru - nie działało tak jak powinno.

Komentarz

• stefcio
                  Drive
                  • 2010
                  • 64

Odpowiedź nie jest jednoznaczna:
                  TAK, jeżeli chcesz sprawdzić czy nie jest naniesiona druga warstwa lakieru, potrzebujesz tego jednorazowo lub incydentalnie, nie znasz się na lakierowaniu i szpachlowaniu i nie widzisz tego gołym okiem (tego zresztą nie widzi co najmniej 95% ludzi). Sprawność tego urządzenia wystarcza do takich zasosowań. Wartości dowodowej w sądzie i tak nie dają wyniki takiego pomiaru jak i pomiaru tanimi urządzaniami elektronicznymi.

NIE, jeżeli jesteś lakiernikiem, znasz się na zasadach i sposobach nakładania lakieru, pracujesz jako rzeczoznawca PZMot, zamierzasz czerpać zyski z oględzin samochodów, zamierzasz nawet charytatywnie pomagać znajomym w ocenie grubości powłoki lakierniczej samochodu

Komentarz

• g4cek
                    Rider
                    • 2011
                    • 402

bishop, kup sobie lepiej jakiś elektroniczny za 150zł kiedyś takie były czarno zielone teraz może są tańsze to nie dużo jest a później możesz opchnąć jak ci nie będzie pasił, sam miałem taki i nieźle działał. Musisz pamiętać jednak że to działa tylko na blache a teraz często w autach jest maska aluminiowa a błotniki plastikowe, zderzaki to standard więc czasami taki miernik nie pomoże jak auto przodem dostało tylko wtedy już jakaś tam wiedza itp. Są oczywiście mierniki co i plastik ogarna i aluminium ale cena taka że się nie opłaca jeśli chcesz z takiego miernika skorzystac kilka razy. te taki co są co wygladają jak długopis działają na zasadzie magnesu, kiedyś widziałem jak taksówkarz na giełdzie powiedział ze taki miernik z długopisu to tyle daje co i jego naklejka z taryfy (też jest na magnes) chodził i przyklejał w kazde miejsce te naklejke z syrenką warszawska i tam gdzie odpadała mówil że jest szpachla. Wiadomo coś tam się dopwiesz tym miernikiem za 28pl ale nie za dużo

Komentarz

• Rosomak
                      L&K
                      • 2011
                      • 1365
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

IMO nie kupuje chłamu i jeżeli będę kupował miernik, to kupie taki: http://www.autokosmetyki.pl/miernik_...owe,p2122.html

[ Dodano: Wto 05 Cze, 12 09:13 ]
                      Zamieszczone przez g4cek
                      chodził i przyklejał w kazde miejsce te naklejke z syrenką warszawska i tam gdzie odpadała mówil że jest szpachla
                      i tu cierp miał rację, do tego dobre są te magnesiki elastyczne co na lodówkę się nakleja (małe są)...
                      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• g4cek
                        Rider
                        • 2011
                        • 402

ja miałem taki http://allegro.pl/miernik-grubosci-l...365745888.html
                        różnica między tym co podał mkania777, taka że sonda jest na kabelku i można w trudniej dostępnych miejscach dokonac pomiaru, natomiast w tym co ja miałem sonda jest w tej puszcze cio wyświetlacz, na jednej ze ścianek

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Dzięki za odpowiedzi, i po doczytaniu w necie wychodzi na to ,że te tanie na magnesach też się sprawdzą ,ale dla określenia czy są 2 warstwy lakieru i czy jest szpachla i będą przydatne przy autach ok 20tyś ,gdzie nie robi się super napraw lakierniczych na nowych częściach. Jak ktoś użytkuje i kupuje sprzęty w okolicach 50 tyś i wyżej trzeb dać ponad stówkę ,za dokładniejszy tester , myślę że taki starczy mgr 10fe http://www.bluetechnology.pl/Miernik-lakieru-MGR-10-FE
                          Reszta droższych raczej dla profesjonalistów.

Tutaj stary test AŚ

Komentarz

• przemik
                            RS
                            • 2012
                            • 1610

Ja mam taki
                            Od lat cieszy się niesamowitą popularnością. Wciąż aktualny, gotów sprostać Twoim oczekiwaniom.

Jest bardzo OK... polecam
                            Przemek
                            DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                            A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                            80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• s1
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 185

Ja tez mam blue technology ten z sądą, bo mozna dotrzec do podłuznic itp i jak dla mnie jakosc cena relacja bardzo dobra.

Komentarz

• mariook
                                Classic
                                • 2019
                                • 1

ja z koleji mam od prodig
                                Miernik grubości lakieru Możecie sobie sprawdzić, dla mnie są świetne!

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zarejestrowałeś się żeby bezinteresownie nam o tym powiedzieć

Komentarz

• DominikM
                                    Classic
                                    • 2019
                                    • 7
                                    • Octavia II combi (1Z5)

mam miernik blue technology z sondą na kabelku, bardzo wygodny w intercarsie kosztował 220 zł. mierzy lakier również na powierzchniach z aluminium.
                                    bardziej profesjonalny jest GL PRO , ale to koszt 500 zł, sam wykrywa jaki jest materiał pod lakierem czy to FE czy AL czy ocynk https://centrumelektroniki.pl/Mierni...xoCFDcQAvD_BwE

Komentarz

Pracuję...